40 jaar ervaring
Elite dealer Cortina fietsen
Nieuwe & gebruikte fietsen
Onderhoud & Reparatie

ACCU'S EN VORST

Accu's en Vorst


Heb je een elektrische Cortina fiets? Dan is je accu één van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Je wil immers zo ver mogelijk kunnen fietsen en dat je accu zo lang mogelijk meegaat. Vooral in de winter kan je e-bike wel wat extra aandacht gebruiken. Cortina geeft graag tips om je accu de winter zo goed mogelijk door te helpen!

Door de kou kan de actieradius minder groot worden. Je kunt dus minder ver met elektrische ondersteuning fietsen dan je gewend bent. Dit is geen reden tot paniek, want als de temperatuur weer stijgt, vergroot ook de actieradius weer.

Accu's en Vorst
De actieradius van een elektrische fiets kan flink afnemen als de temperaturen richting het minpunt gaan. Dat komt, omdat de gebruikte energiecellen hun werk minder goed doen als het koud is. De energie stroomt minder makkelijk door het systeem, met minder vermogen en een lagere actieradius tot gevolg. Een goed Battery Management System (BMS) zorgt er zelf voor dat er bij kou minder vermogen wordt geleverd. Juist om de accu te beschermen. Dit komt bovendien de levensduur van je accu ten goede. Het verlies in actieradius ligt tussen de 5% en 20%, bij vorst kan het zelfs wel 30% zijn. Hetzelfde geldt voor de oplaadtijd, die langer wordt naarmate de waarden op de thermometer zakken.

Belangrijke tips om de accu te beschermen tegen de kou:
Laad de accu nooit op bij temperaturen onder het vriespunt. Sommige accu’s hebben zelfs een blokkade waardoor ze niet eens onder 0°C  opgeladen kunnen worden. De temperatuur kan overigens ook in een garage onder het vriespunt komen. Ga er dus niet zomaar vanuit dat als de fiets binnen staat, je de accu gewoon kunt opladen.
Verleng de levensduur van je accu door deze op kamertemperatuur en op een droge plaats te bewaren. Temperaturen onder de 10 graden zijn niet wenselijk.

Het effect van de terug gelopen actieradius is overigens van tijdelijke aard, want de cellen hebben niet permanent te lijden onder de kou. Zodra de temperatuur weer oploopt, neemt eveneens de actieradius weer toe. Bewaar de accu dus op kamertemperatuur en laad hem ook op bij deze temperatuur. Het laden gaat dan sneller, en de accu is op bedrijfstemperatuur als je hem gaat gebruiken, met meer actieradius tot gevolg. Laat een E-bike nooit met een lege accu in de kou staan, want door de kou kan hij ‘diep ontladen’ en dat kan permanent schadelijk zijn.

Staat jouw Cortina e-bike de hele dag buiten in de kou, bijvoorbeeld op werk? Neem dan de accu mee naar binnen, zodat deze niet te koud wordt en de actieradius optimaal blijft.
Berg je accu nooit leeg op. Wanneer je de e-bike in de winter niet gebruikt, is het belangrijk dat de accu minimaal voor de helft opgeladen is voordat je deze opbergt. Wanneer je de accu langer dan 2 maanden laat liggen is het belangrijk om de accu even bij te laden, zodat deze weer in een actieve modus komt.

Tips voor onderhoud van je e-bike tijdens de winter>>>